Making of a letterpress poster

Je laten inspireren is mooi, maar de mensen om je heen inspireren is fantastisch. Met al je briljante ideeën, je unieke blik op jouw vakgebied en de manier waarop jij in het leven staat, ben jij een bron van inspiratie. Wees nieuwsgierig, deel je visie, kennis en kunde. En wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Zet vandaag nog de eerste stap: 'Inspire someone today!' Want vandaag maak je de toekomst, niet morgen.

INSPIRE SOMEONE TODAY

Speciaal voor julie hebben we dit jaar onze eigen LETTERPRESSKAART vervaardigd door terug te gaan naar de roots van ons vakgebied, de degelpers.

Samen met onze stagiair Youri hebben we ons deze oude ambacht in een paar dagen weer eigen weten te maken. Met als resultaat deze mooie kaart.

Het vervaardigen van de kaart is volledig handwerk. Van het snijden van de vellen karton, het mengen van de inkten tot het inrichten van de degelpers. De kaart is is wat rafelig, het registert niet helemaal maar wat is dat handwerk mooi. En net dat imperfecte, geeft juist de charme aan de kaart.

De ‘moet’ in de kaart (het dieper liggen van de inkt ten opzicht van de kaart) is  prachtig maar werd vroeger als een ongewenst effect van het diepdrukken ervaren.

Het leeuwendeel van het toenmalige drukwerk moest strak zijn, zonder ‘moet’. Terwijl die mooie diepteverschillen tegenwoordig zo erg gewaardeerd en als authentiek ervaren worden.

Bekijk ons making-of filmpje en zie ons zwoegen en zweten achter de zogenaamde trapdegelpers van het Grafisch Atelier te Hilversum.